Alexander Horsch és az Arany Pajzs 432 Hz Együttes

Hangszerkészítés

Hangszerkészítés:

A zenekar fúvós hangszereit magam készítem. Azért kezdtem el hangszert készíteni, mert nem találtam igényemnek megfelelőt, mindig valamit változtattam rajt. Rájöttem, hogy nekem kell a sajátomat megcsinálni. A készítési közbeni élmény arra ösztökélt, hogy újakat találjak ki. Így született például a duplafurulya. Örömmel tölt el a készítés, 432 Hz-re hangolom őket, de megrendelésre 440 Hz-re is készítek. 
 
Luluk (csontfuvola): Hossza kb. 10-15 centi. Általában marhalábszárcsontból készítem. Egy, ritkán kétlukú hangszer. Bármilyen skálát lehet rajta játszani (mol, dúr, pentatonikus, kromatikus, diatonikus). 
Használata: ajkunkkal a fúvólyukba fújunk, hasonlóan a fuvolához. A luluk végét jobb kezünkkel zárjuk, vagy nyitjuk. Így változik a hang magassága.
 
Tilinkó: A világ minden részén elterjedt. Ősi, luknélküli hangszer. Hangkészlete a természetes felhangsor hangjaiból áll, ezeket a fúvás erősségének változtatásában, és a cső végének zárásával, nyitásával lehet előhívni. A tilinkók különböző hangneműek. A, H, B, C, D, E, F. Ideális azok számára, akik fúvós hangszeren szeretnének zenélni, mert nem lehet hibázni, és azonnal sikerélményt nyújt. 
 
Kaval: Öt lukú, kb. 70 centi hosszú fúvós hangszer. Bodzafából, vagy kecskerágóból készítem. A hosszúságából adódóan hangja mélyebb a furulyánál. Varázslatos hangját a játék közbeni beledünnyögésnek köszönheti. Ilyenkor a zenész alsó ajkával elfedi a síp egy részét, és kombinálja a két hangot. 
Hangolások: D, C, B, A. 
 
Pásztorfurulya: 6 lukú, különböző fafajtából készítem. 
Hangolások: C, D, E, F, A, G (kicsi és magas).
 
Duplafurulya: Az egyik oldalon hagyományosan 6 lukú, mások oldalon pedig kontrázok.
 
Dupla hosszúfurugla és kaval egyben: Tökéletesen lehet rajt moldvai csángó, román kaval, és somogyi hosszúfurugla zenét játszani. 
 
Fuvola: Ír, indiai (bansurí). Felhasznált anyagok: bambuszcső, különböző műanyag csövek. Hangolások: C (magas és mély), D (magas és mély), E, F, G, A, H.

Lap teteje

Copyright © 2015. Minden jog fenntartva - Alexander Horsch.